cabecera  

- Memoria Libertaria

noticias memoria


llama
MEMORIA LIBERTARIA
Gemma Garcia. La memòria desperta de la Revolució Llibertària


El 18 de juliol de 1936 l’Estat espanyol va despertar amb la notícia de la sublevació de les forces militars del Marroc. Però la mobilització dels obrers, el poble en armes i la vaga general de la CNT-UGT varen aturar el cop d’estat feixista a diverses províncies.


Després de l’intent fallit de cop d’estat d’aquell 18 de juliol i de l’esclat de la Guerra Civil, la Revolució del 19 de juliol es convertí en la culminació d’un procés de maduració llibertària en unes condicions necessàries per al seu desenvolupament.

Les Jornades Llibertàries “Fent realitat la utopia” organitzades per la CGT de València, volen posar de relleu aquest curt període, però durant el qual es dugueren a terme transformacions importants a partir de llargs i forts precedents.

Unes Jornades per recordar i donar a conèixer a les noves generacions aquesta Revolució que va plasmar-se en diferents realitzacions i conquestes del poble. Un nou ordre social, autogestionari, organitzat de baix a dalt, amb el protagonisme en la col·lectivitat.

Aquest dilluns passat, les persones comissàries de l’exposició "La Revolució Llibertària. 70 aniversari del 19 juliol 1936", Cristina Escrivà i Rafael Maestre, membre de la Fundació Salvador Seguí, han inaugurat tant l’exposició com les jornades. Una importància que recau en aquells mesos durant els que culminaren tota una sèrie de conquestes del poble en educació, dona, sanitat, cultura i seguretat laboral de la classe obrera. Aquestes conquestes són alguns dels blocs temàtics que estructuren les jornades i l’exposició.

Pedagogia llibertària

Instruir en el respecte a la llibertat, eliminant de l’educació tradicional la disciplina, l’anulació de la creativitat i les qualificacions. Aquestes foren les bases del Comité proensenyança anarquista que es creà el 1898 a suggeriment de Kropotkin. I ja en aquest context naixia L’Escola Moderna de Francesc Ferrer Guàrdia.

Jordi Martínez coordinador Escola lliure Donyets, Pedro García Olivo, antipedagog, i Carmen Agulló, de l’Universitat de València, són les persones que han obert la xerrada sobre pedagogia llibertària. Una pedagogia que s’obrí camí entre les dificultats de la guerra amb projectes educatius com l’Escola Nova Unificada impulsada per Joan Puig Elías a Catalunya. Sense oblidar que tan sols vuit dies després de l’inici de la Guerra, s’aprovà el Decret de Creació del CENU (Consell de l’Escola Nova Unificada) que va desenvolupar el seu projecte educatiu a Aragó, País Valencià i Catalunya.

A part de les escoles, els ateneus i els sindicats també tingueren un paper central en l’ensenyança racionalista i la cultura alliberadora. Uns espais que van fer possible la sensibilització del poble per la cultura.

Salut àcrata

En general, hem sentit a parlar o coneixem més sobre pedagogia llibertària que sobre sanitat. Però amb les Jornades, també han volgut remarcar la importància de la sanitat en la Revolució i aquells i aquelles llibertàries militants amb àmplia formació científica.

Abans de la Guerra Civil espanyola, les propostes i realitzacions sanitàries i assistencials ja foren una realitat. Consultes i sanatoris llibertaris, l’Organització Sanitària Obrera de Barcelona, la mútua de la CNT a Madrid i la de València entre d’altres. També existien les agrupacions sindicals amb afiliació sanitària i es desenvoluparen actuacions sanitàries confederals durant la Guerra Civil, com el primer Ministeri de Sanitat i Assumptes Socials amb Federica Montseny a Catalunya.

Tal i com han ressaltat durant la xerrada, es tractava d’un model sanitari avançat al seu temps, que proposava permetre la decisió de les persones, especialment de les dones, sobre el control de la natalitat. Els metges llibertaris proposaven mesures socials i sanitàries destinades a la protecció materno-infantil. Entre elles, regularitzar la interrupció voluntària de l’embaràs, sotmesa als riscos de la clandestinitat i al falta de recursos. També es varen realitzar campanyes per a conscienciar la població dels perills de la falta de sanitat, d’algunes malalties i dels èxits aconseguits.

Dones lliures

Les dones llibertàries també son les protagonistes d’una xerrada que vol explicar el seu paper cabdal en la guerra antifeixista. Les Agrupacions de Dones Lliures varen combatre per reparar els danys causats per la guerra, i per alliberar-se del submissió durant segles. La incorporació efectiva de la dona a l’activitat cívica i política feia possible la transformació de la societat cap a la igualtat.

Les xerrades estan acompanyades per l’exposició del 70è aniversari de Revolució, que es podrà visitar durant tots els dies. Aquesta exposició neix amb la intenció de mostrar amb imatges i documentació de l’època, els moments històrics referents a l’existència d’aquesta Revolució. Consta de 26 panells i un muntatge audiovisual que comença mostrant els antecedents ètic i filosòfics de l’anarquisme i acaba plantejant el debat pendent de la Revolució.

DADES: VIII Jornades Llibertàries CGT-València “Fent realitat la utopia” Del 11 al 19 de desembre Tots els dies: Exposició "La Revolució Llibertària. 70 aniversari del 19 juliol 1936" Lloc: Societat Coral el Micalet, C/ Guillem de Castro, 73 València

CONTACTAR: www.cgtpv.org 963834440 www.memorialibertaria.org

DESTACATS: “Les Jornades Llibertàries posen de relleu les conquestes del poble durant la Revolució del 36” “Xerrades sobre pedagogia, sanitat, dones, cultura llibertàries i una exposició del 70è aniversari de Revolució”


Gemma Garcia
Directa de Cataluña

campanyes@setmanaridirecta.info

 

 

pie