cabecera  

- Memoria Libertaria

noticias memoria


llama
MEMORIA LIBERTARIA
Mor als 90 anys Carles Fontserè, un dels cartellistes més destacats de la Guerra Civil


Mor Carles Fontserè, exponent del cartellisme republicà El cartellista Carles Fontserè ha mort als 90 anys a Girona. L’il·lustrador va destacar pels seus cartells de denúncia vinculats als sindicats de la CNT i la FAI durant la Segona República i la Guerra Civil Espanyola, però durant els anys que va passar a l’exili va treballar, entre d’altres, en una revista amb el famós còmic Mario Moreno, "Cantinflas", i va publicar tires còmiques com la de "Bill Elliott". Fontserè va ser un dels grans defensors del retorn dels "papers de Salamanca", perquè, allà, hi tenia requisada tota la seva obra d’abans del 1939. “Ciertamente, el anarquismo desarrolló en España todo un ciclo estacional. Tuvo su dolorosa gestación y alumbramiento en su inicial primavera: su verano de 1936; su otoño se inició con la muerte de Durruti, prosiguió con los sucesos de mayo de 1937 y concluyó con la eliminación de las colectividades creadas como manifestación popular de la labor autogestionaria propulsada por el Consejo Revolucionario de Aragón. El exilio fue el largo invierno de la Anarquía, una hibernación a semejanza de algunos animales poderosos que, para sobrevivir, simulan la inmovilidad de la muerte.


El cartellista Carles Fontserè ha mort a l’Hospital Josep Trueta de Girona. L’il·lustrador, que tenia 90 anys, ha dedicat la seva vida al dibuix. L’artista gràfic ha desenvolupat totes les facetes conegudes, des de ninotaire, cartellista, fotògraf, escenògraf fins a autor de tres volums de les seves pròpies memòries.

Fontserè va néixer a Barcelona el 1916. Va destacar pels seus cartells de denúncia vinculats als sindicats de la CNT i la FAI durant la Segona República i la Guerra Civil Espanyola. D’esperit anarquista, l’il·lustrador va haver d’emprendre un llarg camí cap a l’exili el 1939 i va viure i treballar en moltes ciutats d’arreu del món, com París, Mèxic i Nova York.

Durant aquest període va treballar en una revista amb el famós còmic Mario Moreno, "Cantinflas", i va publicar tires còmiques com la de "Bill Elliott". Als EUA va conèixer la seva dona, Terry, amb qui vivia actualment a Banyoles dedicat a escriure.

L’obra Social de CajaMadrid, a Barcelona, exposa fins a finals de març una exposició de fotografies de Carles Fontserè sobre la ciutat de Nova York, on s’hi va estar durant més de 20 anys.

El cartellista va ser un dels lluitadors actius per al retorn dels "papers de Salamanca". Part de la seva obra, però, no ha pogut arribar a Catalunya.


telenoticies.cat

 

 

pie