cabecera  

- Memoria Libertaria

noticias memoria


llama
AGENDA
"Itinerari d’una memòria enfrontada"- Esterri d’Àneu (Lleida), 1 al 22 de julio
Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà, Lleida) Del 1 al de julio

El proper dissabte 7 de juliol a les 20h, s’inaugurarà l’exposició ITINERARI D’UNA MEMÒRIA ENFRONTADA. Fotografies d’Oriol Riart i Arnalot. L’acte tindrà lloc al Paller de Casa Gassia d’Esteri d’àneu, Ecomuseu de les valls d’Àneu.


La mostra romandrà oberta fins el proper 22 de juliol.

L’exposició :

Setanta anys després de la Guerra Civil, aquesta exposició mostra, a través de la documentació fotogràfica, com aquests fets van irrompre al paisatge del nostre territori, implantant-hi arquitectures militars de campanya i deixant-hi trinxeres, búnkers i metralla diversa que encara ara romanen confonent-se entre la natura.

Itinerari d’una memòria enfrontada centra la seva recerca a la línia de front que resseguia els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre i que, entre l’abril i desembre de 1938 va delimitar la zona republicana de la franquista. Alguns d’aquests antics camps de

batalla destaquen per les restes físiques que encara ara s’hi poden trobar, d’altres, tanmateix, compten amb un caire més simbòlic i conegut com Sant Corneli, el "Merengue" o bé la "Batalla de l’Ebre".

Lluny de conformar una ressenya històrica o una valoració dels fets, el projecte d’Oriol Riart dóna a conèixer l’estat actual dels antics escenaris bèl·lics, obrint pas a una mirada que redescobreix una part important de la nostra història. Indicis d’una memòria

confrontada que es va diluint en el devenir quotidià del pas del temps.

L’autor :

Oriol Riart i Arnalot (Esterri d’Àneu, 1978)

Partint dels seus interessos personals, l’Oriol Riart porta temps investigant i recorrent el territori, documentant-se sobre la Guerra Civil, els Combats de maig i la Batalla de l’Ebre i com es va anar transformant el paisatge dins de l’antiga línia de front de 1938.

El seu projecte Itinerari d’una memòria enfrontada és resultat d’aquesta recerca, i mostra només una selecció de les fotografies que ha realitzat en els seus recorreguts per les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, la Noguera, el Segrià, les Garrigues i

Terra Alta, buscant vestigis oblidats a indrets poc accessibles o força desconeguts que encara ara queden de la Guerra Civil.

Llicenciat en Història Contemporània i en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Lleida, també té estudis de fotografia a l’Escola Municipal de Belles Arts. Treballa a La Manyana TV, on actualment dirigeix el programa Pagesia. També ha coordinat el seminari "Moviment obrer i guerra civil a Catalunya (1936 - 1939)" que va tenir lloc a la Universitat de Lleida durant els mesos de febrer i març del 2002.

 

 

Portfolio


pie