cabecera  

- Memoria Libertaria

noticias memoria


llama
AGENDA
Tarragona. Exposició : “Dones sindicalistes”
Organitza : CGT Tarragona

Exposició : “Dones sindicalistes”
Organitza : CGT Tarragona
Lloc : Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona (plaça de la Font) Dates : del 20 d’octubre al 5 de novembre

Activitat complementària :
el 26 d’octubre a les 19.30h xerrada "Frederica Montseny, el sindicalisme de les dones” a càrrec de la historiadora Dolors Marín.
Lloc : A la Sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona.
Objectiu de l’exposició :

Aquesta mostra té com a objectiu donar visibilitat a les dones sindicalistes que ens han precedit, i respon a un afany de contribuir a la construcció d’una genealogia femenina que doni a conèixer el paper de les dones en la nostra història, omplint el buit existent en el coneixement del nostre propi passat i en el reconeixement del nostre protagonisme com a protagonistes de les transformacions socials.

L’exposició, coordinada per l’escriptora Antonina Rodrigo, consisteix en 15 panells, 12 dels quals estan dedicats a 12 dones sindicalistes. Cadascun conté una breu nota biogràfica i una fotografia de cada una d’aquestes dones precursores en la lluita pels drets de les dones :

Isabel Vila Pujol (Calonge, 1843 - Sabadell, 1896)
Francesca Saperas Miró (Barcelona, 1851-1933)
Teresa Claramunt Creus (Sabadell, 1862-Barcelona, 1931)
Llibertat Ródenas Rodríguez (Xera, 1892 - Mèxic, 1970)
Lola Iturbe Arizcuri (Barcelona, 1902 - Gijón, 1990)
Frederica Montseny Mañé (Madrid, 1905 - Tolouse, 1994)
Margalida Roig Colomer (Eivissa, 1908 - 1956)
Amèlia Jover Velasco (Cullera, 1910 - París, 1997)
Dolors Piera Llobera (Puigverd d’Agramunt, 1910 - Santiago de Xile, 2000)
Lina Ódena García (Barcelona, 1911 - Iznalloz, 1936)
Aurora Picornell Femenías (Palma, 1912 - Porreres, 1937)
Maria Manonelles Riera (Mollerussa, 1913 - Conflent-Coflans, 2004)

També aplega diversos panells amb fotografies de dones anònimes, procedents de diverses organitzacions sindicals (anarquistes, socialistes, marxistes…), que han lluitat pels drets de les dones i que van defensar les seves idees i conviccions amb fermesa, transformant amb la seva pràctica diària les relacions interpersonals i socials, i per tant, contribuint a la formació d’una societat més justa.

Activitat complementària :

Amb motiu de l’exposició "Dones sindicalistes", la CGT (Confederació General del Treball) organitza una xerrada complementària sobre el tema de l’exposició per al dia 26 d’octubre a les 19.30h a la salta d’actes de l’Ajuntament. El títol de la xerrada és "Frederica Montseny, el sindicalisme de les dones", i anirà a càrrec de Dolors Marín, doctora en Història Contemporània, professora a la UB i autora de nombrosos treballs sobre el moviment obrer i els moviments socials.

Biobibliografia de Dolors Marín :

Dolors Marín és doctora en Història Contemporània. Experta en la història dels moviments socials europeus contemporanis, ha realitzat treballs a la Sorbona (París) i ha treballat en diversos mitjans audiovisuals. En l’actualitat, combina la docència universitària amb la seva feina com a assessora i documentalista en exposicions i a la televisió. Ha estat assessora del documental “Vivir la utopía” sobre l’anarquisme a l’Estat espanyol ; “Catalunya retalls” (RTVE), “Passa el segle” (Canal 9), “Maquis a Catalunya” i “Aquell 98” (TV3).

Marín és autora dels llibres “Clandestinos. El maquis contra el franquismo” (Plaza Janés), “Francesca Bonnemaison, educadora de ciutadanes” i “Ministros anarquistas” (Mondadori) ; i coautora de “La Barcelona rebelde. Guía de una ciudad silenciada” (Nova Terra).

 

 

Portfolio


pie